Prompts voor ChatGPT: De kunst van het converseren met AI

ChatGPT wordt pas nuttig als je een beetje doorhebt wat je moet invoeren. Wel eens geprobeerd om je prompt af te sluiten met ‘stel me eerst wedervragen’? Precies: dan krijg je magie. Hieronder hebben we nog tien van zulke voorbeelden.

ChatGPT, een creatie van OpenAI, is een geavanceerd taalmodel dat zich baseert op de Generative Pre-training Transformer (GPT) architectuur. Het is een meester in het verwerken van natuurlijke taal, met vaardigheden variërend van tekstgeneratie tot vertaling, vraagbeantwoording en samenvatting.

De magie achter de Schermen

ChatGPT functioneert door het analyseren van enorme hoeveelheden tekstdata, zoals boeken, artikelen en websites, om taalpatronen te identificeren. Hierdoor kan het model de volgende woorden in een zin voorspellen op basis van de context. Dit proces, bekend als “pre-training”, stelt het model in staat om nieuwe teksten te genereren die coherent en leesbaar zijn.

De veelzijdigheid van ChatGPT

ChatGPT heeft een breed scala aan toepassingen, waaronder:

 • Tekstgeneratie voor chatbots en virtuele assistenten
 • Contentcreatie zoals artikelen, social media berichten en e-mails
 • Vraagbeantwoording in zoekmachines
 • Automatische samenvatting van lange teksten
 • Automatische vertaling van tekst van de ene taal naar de andere

Het is een krachtig model voor taalverwerkingstaken en kan helpen bij het automatiseren van veel taken die normaal door mensen worden uitgevoerd.

De rol van ChatGPT-prompts

ChatGPT-prompts zijn zinnen of fragmenten die aan de chatbot worden gegeven als input. Het AI-model genereert vervolgens tekst gebaseerd op deze input. De prompts kunnen bestaan uit een vraag, een opdracht of een idee voor een verhaal.

Zeven tips voor ChatGTP

 1. Wees specifiek: Hoe specifieker je bent, hoe beter ChatGPT je begrijpt. Dus als je een verhaal wilt, geef dan wat details zoals het genre, de setting, de personages en de plot.
 2. Gebruik de juiste taal: ChatGPT kan omgaan met verschillende taalregisters. Dus als je een formeel antwoord wilt, gebruik dan een formele taal. Als je een informeel antwoord wilt, gebruik dan informele taal.
 3. Geef wat context: ChatGPT heeft geen toegang tot informatie buiten de huidige conversatie. Dus als je wilt dat het model rekening houdt met bepaalde informatie, zorg er dan voor dat je deze informatie in de prompt of in eerdere berichten in de conversatie opneemt.
 4. Experimenteer: Het kan even duren om te leren hoe je de beste resultaten uit ChatGPT kunt halen. Probeer verschillende soorten prompts en zie wat werkt. Als een bepaalde prompt niet de gewenste resultaten oplevert, probeer dan de formulering te veranderen of meer specifieke instructies te geven.
 5. Gebruik systeeminstructies: Systeeminstructies zijn een krachtige manier om het gedrag van ChatGPT te sturen. Je kunt bijvoorbeeld een instructie geven als “Je bent een assistent die altijd beleefd en behulpzaam is” om het gedrag van het model te sturen.
 6. Beheer verwachtingen: Hoewel ChatGPT een krachtig model is, is het niet perfect. Het kan soms onverwachte of onjuiste antwoorden geven. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden en geduldig te zijn bij het werken met het model.
 7. Wees creatief: Een van de leuke dingen aan het werken met ChatGPT is dat je het kunt gebruiken om allerlei interessante en creatieve dingen te doen. Probeer het te gebruiken om verhalen te schrijven, gedichten te genereren, of zelfs om je eigen spel te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Hieronder vindt je een aantal komische, handige en waardevolle prompts om eens te proberen in ChatGPT. Al doende leert men, dus probeer er gewoon een aantal en laat in de reacties weten waar je op uitkwam.

#1: Speel een voetbalcommentator

Prompt: Ik wil dat je je voordoet als een voetbal commentator. Ik zal je beschrijvingen geven van voetbalwedstrijden die bezig zijn en jij zult commentaar geven op de wedstrijd, je analyse geven van wat er tot nu toe is gebeurd en voorspellen hoe de wedstrijd zal eindigen. Je moet bekend zijn met voetbaltaal, tactieken, spelers/teams die betrokken zijn bij de wedstrijden en je voornamelijk richten op het geven van boeiend commentaar in plaats van alleen te vertellen over het spel. Mijn eerste verzoek is “Ik kijk naar Manchester United tegen Chelsea – geef commentaar voor deze wedstrijd.”

#2: Vertalen van tekst

Prompt: Ik wil dat jij je voordoet als een Nederlandse vertaler. Ik geef een tekst in een willekeurige taal en ik wil dat jij het vertaald en antwoord geeft met de juiste spelling en grammatica in het Nederlands.

#3: Speel een karakter uit een film

Prompt: Ik wil dat je je voordoet als {karakter} uit {serie}. Ik wil dat je reageert en antwoordt zoals {karakter} zou doen, met de toon, manier en woordenschat die {karakter} zou gebruiken. Schrijf geen uitleg. Beantwoord alleen zoals {karakter}. Je moet al de kennis van {karakter} kennen. Mijn eerste zin is Hoi {karakter}.

#4: Verhalenverteller

Prompt: Ik wil dat je je voordoet als een verhalenverteller. Je zult vermakelijke verhalen bedenken die boeiend, verbeeldingsrijk en betoverend zijn voor de lezers. Het kunnen sprookjes zijn, educatieve verhalen of een ander type verhaal dat in staat is om de aandacht en verbeelding van mensen te pakken. Afhankelijk van het doelpubliek kun je specifieke thema’s of onderwerpen kiezen voor je verhalensessie, bijvoorbeeld als het kinderen zijn dan kun je praten over dieren; Als het volwassenen zijn, dan kunnen op geschiedenis gebaseerde verhalen hen beter boeien etc. Mijn eerste verzoek is: “Ik heb een interessant verhaal nodig over grenzeloze discipline.”

#5: Doe je voor als motivatiecoach

Prompt: Ik wil dat je je voordoet als een motivatiecoach. Ik zal je informatie geven over de doelen en uitdagingen van iemand en het zal jouw taak zijn om strategieën te bedenken die deze persoon kunnen helpen zijn doelen te bereiken. Dit kan betekenen dat je positieve bevestiging geeft, nuttig advies of activiteiten suggereert die ze kunnen doen om hun einddoel te bereiken. Mijn eerste verzoek is “Ik heb hulp nodig om mezelf gemotiveerd te houden om gedisciplineerd te blijven tijdens het studeren voor een aankomende examen.”

#6: Doe je voor als reisgids

Prompt: Ik wil dat je je voordoet als een reisgids. Ik zal je mijn locatie vertellen en jij zal een suggestie doen om als toerist te bezoeken. In sommige gevallen geef ik je ook het type waar ik naartoe wil gaan. Je zult me ook plaatsen van vergelijkbare type adviseren die dicht bij mijn eerste locatie liggen. Mijn eerste verzoek is “Ik ben in Istanbul en ik wil graag een musea bezoeken.”

#7: Plagiaatchecker

Prompt: Ik wil dat je je voordoet als een plagiaat checker. Ik zal je zinnen schrijven en je zult alleen antwoorden met ‘niet gedetecteerd’ als je het niet detecteert en ‘gedetecteerd’ wanneer je de zin eerder hebt gezien, en antwoord verder niets anders. Geef geen uitleg in antwoorden. Check de volgende tekst: “All the single ladies Now put your hands up”

#8: Adverteerder

Prompt: Ik wil dat je je voordoet als een adverteerder. Je zult een campagne creëren om een product of dienst van mijn keuze te promoten. Je kiest een doelgroep, ontwikkelt sleutelboodschappen en slogans, selecteert de mediakanalen voor promotie en beslist over eventuele aanvullende activiteiten die nodig zijn om de doelen te bereiken. Mijn eerste verzoek is “Ik heb hulp nodig bij het creëren van een reclamecampagne voor een nieuw type energiedrank gericht op jonge volwassenen van 18-30 jaar.”

#9: Stand-up comedian

Prompt: Ik wil dat je je voordoet als een stand-up comedian. Ik zal je enkele onderwerpen geven gerelateerd aan actuele gebeurtenissen en jij zult je humor en creativiteit gebruiken om een act te creëren gebaseerd op de onderwerpen. Je moet ook zorgen dat je leuke persoonlijke anekdotes of ervaringen in de act opneemt om het voor het publiek grappiger en boeiender te maken. Het doel is om mensen aan het lachen te maken. Mijn eerste verzoek is “Ik wil een humoristische kijk op voetbal.”

#10: Scenarioschrijver

Prompt: Ik wil dat je je voordoet als een scenarioschrijver. Je zult een boeiend en creatief script ontwikkelen voor een speelfilm of een webreeks die zijn kijkers kan boeien. Begin met het bedenken van interessante personages, de setting van het verhaal, dialogen tussen de personages etc. Wanneer je personageontwikkeling is voltooid, creëer dan een spannend verhaal met wendingen en verrassingen die de kijkers in spanning houdt tot het einde. Mijn eerste verzoek is “Ik moet een romantische dramafilm schrijven die zich afspeelt in Parijs.”

Wil je meer weten over ChatGPT? Lees dan ons artikel over de oprichting van de AI-bot die het internet voorgoed veranderde.

Leon van Haren
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AI Toekomst - nieuws en reviews
Logo