Kunstmatige Intelligentie: de Nieuwe Hype?


Kunstmatige Intelligentie: de Nieuwe Hype?

Introductie

Sinds de introductie van kunstmatige intelligentie (KI) is de hype rondom deze technologie enorm. Zowel particulieren als bedrijven die betrokken zijn bij KI zijn begaan met het idee dat de technologie een enorm potentieel biedt, vanwege haar vermogen om wezenlijke verbeteringen door te voeren in veel verschillende sectoren en industrieën.

Wat is KI?

Om te begrijpen wat KI is en hoe het werkt, hebben we een basisbegrip nodig van wat het betekent. KI is een computertechnologie die ontworpen is om menselijke cognitieve taken na te bootsen. De technologie is ontwikkeld met als doel dat te doen wat een menselijk brein zou doen, maar vaak sneller, met meer precisie en met meer gedetailleerd inzicht.

Met KI kunnen computers taken uitvoeren die normaal gesproken gereserveerd zouden zijn voor mensen. Het probleemoplossende vermogen, zoals het verwerken en analyseren van informatie, wordt naar een hoger niveau gebracht door middel van kunstmatige intelligentie.

BIjzonderheden van KI

De explosie van kunstmatige intelligentie heeft een aantal interessante kenmerken. Ten eerste is KI in staat om te leren, omdat het een gesloten systeem is dat op elke stap feedback krijgt en zodoende verbetert. Het vermogen van KI om te leren is van cruciaal belang voor veel toepassingen, zoals patroonherkenning, dataanalyse en detectie van anomalieën.

Daarnaast is KI mogelijkheid om te leren op basis van ‘big data’, waarbij enorme hoeveelheden data worden verwerkt om betere beslissingen te kunnen nemen. Omdat KI zoveel sneller en efficienter is dan menselijke analisten, kunnen grote datasets eenvoudig geanalyseerd worden in veel kortere tijd.

Toepassingen van KI

Omdat KI zo’n diversiteit aan capaciteiten heeft, wordt het in steeds meer sectoren toegepast. Het wordt gebruikt voor patroonherkenning, zoals de analyse van klantgedrag, voor toepassingen op het gebied van de gezondheidszorg, zoals het voorspellen van ziekten, en voor industriële toepassingen, zoals het maken van betere productiemachines.

In de toekomst zal KI ook ingezet worden om de wereld te verbeteren in vele andere gebieden, zoals maatschappij, politiek, economie, milieu, kunst, onderwijs en wetenschap. KI creëert middelen waarvan mensen in staat zijn om processen waarvan ze voorheen dachten dat ze niet opgelost konden worden op te lossen.

KI-bedrijven

Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in kunstmatige intelligentie. Sommige bedrijven richten zich op het ontwikkelen van algoritmes die KI-technologieën kunnen gebruiken voor complexe taken, zoals het analyseren van medische gegevens, robotica en autonome voertuigen.

Andere bedrijven richten zich op het toepassen van KI-technologie voor directe toepassingen, zoals het helpen van bedrijven bij het oplossen van problemen met betrekking tot klantenservice, marketing en marktaandeel.

Kritiek op KI

Hoewel er veel voordelen zijn verbonden aan het gebruik van KI, is er ook veel kritiek op de technologie. Critici beweren dat KI een bedreiging vormt voor het menselijke element in veel banen, waardoor veel mensen hun baan zouden kunnen verliezen door een vermindering van de vereiste vaardigheden.

Daarnaast is er ook kritiek op de “black box” gebruikt door veel KI-algoritmes, waarin de informatie die gebruikt wordt om beslissingen te nemen niet volledig openbaar is. Dit zorgt voor onzekerheid omtrent de manier waarop de technologie kan worden gebruikt voor het manipuleren van mensen.

Conclusie

Ondanks de kritiek, is de hype rond KI terecht. De technologie biedt veel voordelen, van het verbeteren van het probleemoplossende vermogen, het verminderen van drempels bij informatieanalyse, tot het verbeteren van de productiviteit.

Tot slot biedt KI ook heel wat mogelijkheden om processen te verbeteren, banen veilig te stellen en andere obstakels weg te nemen die voorheen onoverkomelijk leken te zijn.

Bronnen

– https://www.kantar.global/ei/understanding-the-impact-of-artificial-intelligence/
– https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2018/07/20/what-is-artificial-intelligence-everything-you-need-to-know/#170470989f46
– https://www.datanami.com/2018/08/24/the-rise-of-artificial-intelligence/

admin
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AI Toekomst - nieuws en reviews
Logo