Kunstmatige Intelligentie: Waar staan we nu?


Kunstmatige Intelligentie: Waar staan we nu?

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven en de wereldeconomie. Jaarlijks worden miljarden euro’s geïnvesteerd in AI-onderzoek. Maar waar staan we nu? Wat is AI precies? Welke technologieën zijn er al en welke technologieën kunnen we in de toekomst verwachten?

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie is de kunst van het maken van computersystemen die gedrag vertonen dat we normaal gezien als intelligent gedrag beschouwen. Het kan computersystemen helpen om problemen op te lossen, patronen te herkennen, complexe data te analyseren en taken naar behoren uit te voeren.

AI-technologieën kunnen vergelijkbare taken uitvoeren als een mens, in sommige gevallen met betere prestaties. AI-programma’s kunnen bijvoorbeeld objecten herkennen in een scène, of bestellingen voor een klant invoeren.

Waar zijn we nu?

AI heeft in de laatste jaren grote stappen gemaakt. We zien een toename van toepassingen voor AI in onze dagelijkse levens, zoals in onze smartphones, thuis spraakassistenten zoals Amazon Alexa of de Google Home, maar ook in helikopters om op zoek te gaan naar mensen die vermist zijn. Voertuigen met autonome technologie zoals Google’s Waymo zijn getest in steden over de hele wereld.

AI-technologieën zoals machine learning (ML) en deep learning (DL) zijn vooral populair. Machine learning is gebaseerd op systemen die automatisch zoeken naar vastgestelde patronen in data en deze toepassen op nieuwe data. Deep learning is een vorm van machine learning die gebruik maakt van meer complexe modellen, meer geavanceerde computers en meer data.

Welke toepassingen kunnen we verwachten?

AI-experts verwachten dat AI de komende jaren nog veel meer toepassingen zal krijgen. AI kan bijvoorbeeld worden gebruikt om ziektetoestanden te diagnosticeren, voorspellingen te doen aan de hand van big data-analyses en zelfs stedelijke infrastructuur en energieverdeling te verbeteren.

Medische beeldvormingtechnologie zoals MRI’s en CT-scans, kan in de toekomst geautomatiseerd worden, waardoor ze meer betrouwbaar bij het diagnoseproces kunnen helpen. Ook gedragsanalyse krijgt steeds meer belangrijkheid. AI-camera’s kunnen bijvoorbeeld de bewegingen van mensen controleren en personen herkennen.

Moraliteit van AI

Net zoals met alle technologie, is het ook met AI belangrijk om de ethiek en de morele aspecten te overwegen. Vragen zoals; Moeten robots neergeschoten worden in het leger? Moeten AI-systemen vertrouwd worden met milieubeslissingen? moeten worden overwogen.

Onderzoekers en bedrijven hebben begrepen dat AI-technologieën niet alleen als stappen naar meer efficiëntie moeten worden gebruikt, maar dat er ook ethische verantwoordelijkheden zijn om ervoor te zorgen dat AI-systemen nooit een persoon in moeilijkheden kan brengen.

Vertrouwen in AI

Hoewel AI-technologieën al een tijdje gebruikt worden, staan velen nog steeds terughoudend tegenover hun invoering. Consumenten vertrouwen AI-systemen nog niet volledig, wat vooral komt doordat mensen het gevoel hebben dat ze geen controle hebben over hun AI-gebaseerde beslissingen.

Verkennis eerst om AI de beste toepassingen te geven

Bedrijven moeten de kracht van AI begrijpen en erkennen voor het optimaal gebruiken. Veel bedrijven hebben wellicht al ervaring met AI, maar hadden geen begrip en verkennis om de voordelen daadwerkelijk te realiseren. Daarom is het belangrijk dat de aanwezige AI-team versterkt worden met technologisch-ontwikkelaars en specialisten die de omgeving waar AI zich in bevindt begrijpen.

Rapporteren en testen

AI-systemen moeten voortdurend bewaakt, getest en gerapporteerd worden. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat AI-systemen werken zoals bedoeld en klaar zijn om met betrouwbare en veelbelovende resultaten te werken.

Conclusie

Kunstmatige intelligentie biedt veel mogelijkheden voor bedrijven om hun processen te verbeteren en hun klantenservice te verbeteren. AI-technologie wordt steeds populairder en bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze de juiste kennis en mensen hebben om hun AI-strategie ten uitvoer te leggen en de voordelen van AI ten volle te benutten. Kortom, AI staat op een positief punt; klaar om nog veel meer veranderingen te brengen in onze samenleving.

admin
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

AI Toekomst - nieuws en reviews
Logo